Alku

Perustiedot

Linnan esittely

Ympäristö & palvelut

Yhteystiedot

Ympäristö & palvelut

Ympäristö ja palvelut

St. Laurent d'Olt

St. Laurent d'Olt on pieni, noin 700 asukkaan idyllinen ranskalaiskylä etelässä lähellä Välimerta. Kylä on 550 metrin korkeudessa meren pinnasta ja sen läpi kulkee joki nimeltä Lot, jonka vanhasta nimestä (Olt) kylä on osittain saanut nimensä. Kylä sijaitsee harvinaisesti kahden eri maaperätyypin rajalla; joen toinen puoli edustaa Aubracin ylängön vulkaanista maaperää, kun taas toinen puoli on Caussien kalkkikivipohjaista maaperää.

Aivan kylän lähialueilta on tullut kolme paavia 1300-luvulla (Clement VI, Urbanus V, ja Gregorius XI). Itse kylä vaurastui 1700-luvulla palttina-kankaan valmistuksen myötä, ja tälle aikakaudelle ajoittuu myös kauniiden asuintalojen valmistuminen (kuten Chateau de Nogaret).

Kylässä on aikonaan sijainnut myös feodaalilinna, jonka päälle on 1700-luvulla rakennettu suuri, maisemaa hallitseva Chateau des Hermaux. Linnassa on ollut mm. noviisiluostari ja nykyään se toimii erikoiskouluna. Kylän näkyvimpiä maamerkkejä on myös kaunis kirkko, joka sijaitsee aivan Chateau de Nogaretin vieressä.

Nykysin kylässä harjoitetaan maataloutta, ja tärkeimpiä työnantajia palveluiden ohella ovat vanhainkoti ja erikoiskoulu.

Joen varressa olevassa liittymässä on kyltti "Sent-Laurenç d´Òlt". Erikoinen kirjoitusasu selittyy sillä, että kyltin kieli ei ole ranskaa. Kieli on "Occidaint", vanha romaaninen kieli, jota puhuttiin ennen ranskan kuningaskuntien perustamista aina näiltä alueilta Baskimaille saakka. Kieli on valitettavasti nykyään häviämässä - ainoastaan tietyissä pienissä kylissä on muutamia ihmisiä, jotka taitavat sitä vielä.

A75-moottoritien valmistuttua 10 km päähän kylästä alue alkoi vilkastua. Rakennuksia on restauroitu, ympäristöä kohennettu ja uutta rakennettu. Lisää kuuluisuutta alueelle toi tammikuussa 2005 avattu Millaun moottoritiesilta (Millau Viaduct), jonka keskipylväs nousee yli 340 metrin korkeuteen tehden sillasta selvästi Eiffel-torniakin korkeamman. Sillan valmistumisen johdosta liikenneyhteydet etelästä ovat parantuneet, ja kiinteistöjen hinnat alueella ovat olleet vahvassa nousussa.

Kylän palvelut

Kylästä löytyy pieni päivittäistavarakauppa, joka on auki päivittäin klo 8:30-12:30 ja sunnuntaisin 8:30-12:00. Paikallisen tavan mukaan kauppa on kiinni maanataisin.

Kylässä on hotellirakennus, joka on avoinna kesäkautena. Paikallinen kahvila tarjoaa täytettyjä leipiä sekä ruokaa eri tilauksesta. Kylän leipuri tarjoaa tuoretta leipää ja leivonnaisia aamuisin. Kylästä löytyy lisäksi postitoimisto, apteekki, kunnantalo, vanhainkoti sekä erikoiskoulu. Lähes kaikki kiinteistöön vaadittavat korjaus- ja ylläpitopalvelut löytyvät myös kylästä. Vanhainkodilla on päivystävä lääkäri sekä sairaanhoitajia. Kylästä löytyy myös itsepalveluhuoltoasema.

Lähialueen palvelut

Muutaman minuutin ajomatkan, noin 10 kilometrin päässä, sijaitsevasta Banassacin kylästä löytyy suurempi päivittäistavaraliike, joka vastaa suunnilleen kolmen K:n K-markettia. Banassacissa on myös pankki (Societe Generale), pankkiautomaatti, puutarhaliike, huoltoasema sekä pari ravintolaa ja hotellia. Esim. hotelli "Le Calice du Gévaudan:ssa" kahden hengen huone maksaa 44€ yöltä. Hotellissa saa palvelua englanniksi.

12 km St. Laurent d'Oltista koilliseen, aivan Banassacin vieressä sijaitsevasta suuremmasta, La Canourquen keskiaikaisesta kylästä löytyvät lähes kaikki palvelut ja tarjonta, mm. erinomainen vanhan myllyn ravintola.

Lähin kaupunki on moottoritien varrella, 60 km päässä sijaitseva Millau. Millau tunnetaan ehkä parhaiten vastavalmistuneesta sillastaan (Millau Viaduct).

160 km etelään St. Laurent d'Oltista sijaitsee Montpellier, suuri kaupunki välimeren rannalla. Meriherkkujen lisäksi kaupunki on tunnettu vanhasta kaupungistaan, yliopistosta sekä monista monumenteistaan.

Vapaa-ajan mahdollisuudet

St. Laurent d'Oltin vehreä ja kukkulainen maasto tarjoaa hyvät mahdollisuudet ulkoiluun ja aktiiviseen vapaa-ajan viettoon. Aluetta halkovat merkityt patikkareitit, ja pisimpien reittien varrella voi halutessaan yöpyä erämökeissä. Tarn-joella, n. 20 km päässä St. Laurent d'Oltista, voi harrastaa melontaa jylhissä kanjonimaisemissa. Kanootteja ja kajakkeja vuokrataan joella edulliseen hintaan.

La Canourquesta (12 km päässä St. Laurent d'Oltista) löytyy 9-reikäinen golfkenttä. Paikallisten mukaan kenttä on kohtuullisen haastava, sillä se on rakennettu kukkuloiden rinteille jokirantaan. Golfkentän laajennustyöt ovat käynnissä ja kesällä 2006 siellä voi jo pelata 18 reiällä. La Canourquessa on myös mahdollista pelata tennistä ja kesäisin uida suuressa ulkoilma-altaassa.

Muita golfkenttiä lähistöllä ovat 45 minuutin päässä St. Laurent d'Oltista länteen Rodezissa (18 reikää), puolentoista tunnin päässä St. Laurent d'Oltista koilliseen Langognessa (18 reikää) sekä niin ikään puolentoista tunnin päässä St. Laurent d'Oltista etelään Montpellierissä (18 reikää).

Alueen nähtävyyksiä

Ympäristöstä löytyy paljon Rooman vallan aikaisia rakennelmia, ja La Canourquen kylässä on edelleen nähtävissä roomalainen kärrypolku. Lähistön vuorenrinteillä oli aikanaan hagenottien piilopaikkoja; nämä protestantit pakenivat alueelle, asuivat vuortenrinteille rakennetuissa pienissä taloissaan ja viljelivät viljaa rakentamillaan pengerryksillä. Jyrkät pengerrykset sekä piilomajat ovat edelleen nähtävissä. Alueen läpi on kulkenut myös pyhiinvaellusreittejä, joiden varrelle on rakennettu pieniä kyläyhteisöjä jyrkille rinteille. Erityisesti Rocamadourin legenda jäi elämään, sillä kerrotaan, että pyhiinvaeltajat konttasivat jyrkät portaat ylös kylään saadakseen syntinsä anteeksi.

St. Laurent d'Oltista parikymmentä kilometriä kaakkoon löytyy muutamia huomattavia luonnonnähtävyyksiä. Tarn-joen varrelle on muodostunut vuosituhansien mittaan syvät jokikanjonit, Gorges du Tarn. Kanjoneita voi ihailla jokivartta seurailevaa tietä ajaen tai vuokraamalla kanootteja esimerkiksi La Malènen kylästä. Toinen luonnonnähtävyys on Aven Armandin 120 metriä pitkä tippukiviluola.

Millaun kaupungin lähistöllä valmistetaan maailmankuulua Roquefort-juustoa. Lähes kaikki alueen maidontuotanto käytetään juuston valmistukseen. Roquefortin juustotehtaalle pääsee, kun lähtee Millausta Albin suuntaan ja seuraa St. Affriquen viittoja.

Moottoritien varrella etelään mentäessä tulee liittymän numero 42 kohdalla vastaan Aire de Aveyrond. Paikan liikkeissä myydään runsaasti alueen erikoisuuksia ja muistoesineitä, mm. Roquefort-juustoja sekä hilloja.

La Canourquessa on alueellinen matkailutoimisto, jolla on laaja valikoima esitteitä alueen harrastusmahdollisuuksista sekä karttoja, joihin on merkitty nähtävyydet sekä pyöräily- ja patikointireitit. Keskeisimmät esitteet ja kartat ovat saatavilla myös englanniksi.
 

Klikkaa kuvaa suurentaaksesi

St. Laurent d'Olt


Sisääntulokyltti


Näkymä kylään


Näkymä kylästä


Kuja


Leipurin liike


Hevosia chateaun lähiniityllä


Kylän kirkko

La Canourque


Liikkeitä


Kellotorni


Joki

Millau


Millaun kaupunki, taustalla Millau Viaduct -silta


Millau Viaduct


Millaun katukuvaa